Wat is kringloop?

Een kringloopbedrijf zamelt spullen in die nog bruikbaar zijn. We selecteren, sorteren en repareren goederen vervolgens en verkopen de spullen die hiervoor geschikt zijn. De opbrengst van de verkopen gebruiken we om het bedrijf te runnen, werkgelegenheid te creƫren en de afvalberg te reduceren en hierdoor het milieu te verbeteren.

Geen tweedehandswinkel
Een kringloopbedrijf is iets anders dan een tweedehandswinkel. Deze kopen hun goederen in, terwijl kringloopbedrijven zich bevoorraden met goederen die door mensen zijn afgedankt en die gratis ter beschikking worden gesteld. Deze worden vaak aan huis opgehaald of door mensen zelf gebracht. In het kringloopcentrum worden ze vervolgens gesorteerd, gecontroleerd, zo nodig gerepareerd en schoongemaakt. Daarna worden ze aangeboden in het kringloopcentrum tegen een schappelijke prijs. Door deze cirkel zorgen kringloopbedrijven ervoor dat er geen spullen onnodig op de afvalberg belanden. Het sorteren, controleren, schoonmaken en repareren gebeurt door vrijwilligers of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij krijgen zo een kans om deel te nemen aan een (vrijwillig) arbeidsproces en werkervaring op te doen.

Stichting
Een kringloopbedrijf wordt meestal gerund door een stichting, zonder winstoogmerk. Een tweedehandswinkel door een particuliere ondernemer.